tisdag 28 februari 2012

Vardagsrumsvisioner

Jag önskar att jag hade det där naturliga ögat för smakfull harmonisk inredning. Det i kombination med en tydlig målbild i hjärnsubstansen så man inte alltid fick förlita sig på den där känslan när man köper något för att åka hem och testa om det funkade. Och sen "hoppsan!". Det är så vansinnigt trist när det inte blev som det skulle. Och ännu tråkigare när den okänslige sambon snusförnuftigt står bredvid och säger: "Du skulle ha lyssnat på mig."

I vårt soptippsvardagsrum har vi en mörkgrå ikeahörnsoffa, en fin gul farfarsärvd golvlampa och hushållsfavoriten, ett likaledes farfarsärvt superfint gammalt slagbord. Och som motvikt ett skrangligt soffbord, en för stor tv-bänk som vi skyr som pesten och sedan förra veckans slakt, en tjockis-TV. Igen. Och minst 15 grävmaskiner såklart. Den sammantagna känslan? 
Lägg märke till grävmaskinen på toppen!
 
Jag vill helst att rummet ska kännas så där mysigt och exklusivt på samma gång. Lite eget med snygga saker att vila ögonen på i reklampauserna istället för att behöva reta sig på snorpapper, herrstrumpor och brödsmulor över hela golvet. Jag bergiper såklart att dessa störselmoment alltid kommer finnas kvar men jag vill tro att jag har mer tålamod med dem om jag kunde rikta en dansktillverkad golvlampa mot en av dem så jag hittar den när jag ska mangla den under högermeden på en Eamesdesignad gungstol. Eller nåt.


BILD: STYLEROOM


Om det kunde bli åt det här hållet skulle jag t o m stå ut med ölburkarna som verkar ha intagit hushållet som en svärm hästflugor.

BILD: INREDNINGSWÅÅGEN

Eller så här, där man kliver över tröskeln och bara inhalerar ett varmt luftigt lugn så man kan sätta det hyperventilerande småbarnskaoset på vänt ett par sekunder. Med lite tur hinner man kanske räkna till fem.

BILD: MOKKASIN


Eller varför inte så här? Ljust romantiskt energigivande. Fast något romantiskt dravvel kommer aldrig komma på fråga hemma hos oss med tanke på att sambon nästan drabbades av en mental härdsmälta när jag köpte hem två rosa blomlampor att sätta på väggen i sonens rum. "Sa vi inte blå stjärnor??!"

 
Vit

På min mentala moodboard sitter en rad vill-ha-tingestar och jag har långtgående planer för inflytt av vissa vardagsrumsattiraljer. Bland annat hade jag tänkt smyga in en sån här snygg-fiffig Utensilo över arbetsbordet och hoppas att sambon aldrig får reda på hur mycket man får ge för en bit vit plast i dagens penningvärde.

I vårt relativt svårmöblerade vardagsrum har vi fönster längs en hel vägg och ett malplacerat dörrhål på motsvarande vägg. Men det hade antagligen varit besvärligt möbleringsmässigt sett var på väggen det än hade varit. Men jag är ändå tacksam för det för let's face it, ett dörrhål in till vardagsrummet förenklar ju onekligen vardagen.
På en av kortsidorna ska vi bygga en väggfast hylla som vi ritat själva och i vinkel på den ska ett litet arbetsbord/sideboard byggas (med en vit utensilo över!). Det kommer bli fantastiskt. Hoppas jag.


När vi flyttade in bytte vi golven på nedanvåningen. I vardagsrummet är det svart. Ett väldans snyggt och bra val. Men för att lätta upp stämningen och själva livet en smula vore ett teakskåp på sin plats mot den vitmålade väggen med blåbärssoppa på.
Teakskåp är lite svårt i mitt huvud. Färgen i träet och formen på handtag och ben måste matcha mina högt ställda förväntningar. Inga konstiga ränder i träet och så lite rundade former vill jag ha. Och jag har tillåtit mig att tas med storm av de teakskåp som är detaljmålade i svart eller vitt. Eller gärna båda. Asaballaskitasnyggt.

BILD: EXTRAORDENARYCHARLOTTE

Och över skåpet en öppen hylla, gärna en vit stringhylla där man kan visa upp sina käraste ägodelar som grävmaskiner, tumstockar och lillasyster. Eller vad man nu vill framhäva.

Jag är i absolut behov av hjälp och stöd i utformningen av alla mina planer så det är tur att vi har vår egen familjeinredningsspecialist faster Jenny att ta till när man i sambon möter åsikter som att en tavla ska sitta på väggen så att den täcker ett gammalt spikhål snarare än på ett för rumskänslan mer...harmoniskt ställe. Jenny kommer vara nedringd i höst när vi går all in på vardagsrumsinredningen. Men först ska blåbärssoppefläckarna målas över.

2 kommentarer:

  1. Sötaste Katarina! Det finns ingen som kan skriva som du! Jag skrattar rakt ut i luften när jag läser din blogg! Det är ett av mina guldkorn under dagen! Tack för det och tack för allt snällt du skriver! Jag hjälper dig/er gärna, kanske främst att hålla Mange i schack! Kram

    SvaraRadera
  2. Tack själv! Din blogg är ett av mina, så pass att jag tar datorn och går undan den skräniga familjen när jag ska läsa nya inlägg och blir besviken när jag måste vänta på ett nytt. Du måste definitivt lära mig ditt bildredigeringsprogram! Dina bilder är riktigt snygga!
    Och för att komma till saken så ja, jag kan absolut behöva hjälp att strama upp tyglarna på snickaren och herrn i huset! Hälsa dina fina! Kram

    SvaraRadera