måndag 20 februari 2012

Tvättmaskinen

Under hela hösten och vintern har sonen haft ett irrationellt intresse för tvättmaskiner. Vår och andras. Farmor tänkte vid ett tillfälle vara snäll och låta honom få ett litet äventyr genom att följa med henne ned i tvättstugan. Äventyret blev snarare hur hon med lockande och pockande skulle få med honom upp igen.


Så fort han har sett en tygtrasa (kökshandduk, lillasysters strumpor, duken jag håller på att stryka eller sin egen tröja samtidigt som man håller på att ta den på honom) har han bara ryckt tag i den och börjat snurra den "jättesott!" (sott = fort. Han är inte sylvass på F ännu). Har det funnits mer tyg till hands har han helst sett en medaktör (gärna mormor) agera torktumlare. En torktumlare snurrar ganska sakta och utgör således inget hot mot toppmaskinen framför andra. Mormor får ständiga instruktioner och tillrättavisningar.


I tvättstugan har han alltid huvudet på skaft och nästan undantagslöst kan man kollra bort både glasstjat och tårar genom att locka med en tvätt. Han fullkomligt flyger fram till tvättmaskinen och börjar hysta in vad han kommer över. Här brukar vägledning behövas. Sen stänger han luckan och vänder uppmärksamheten mot "köttmedel". Köttmedel är antagligen ett ord han kommit på för att snabba igång själva tvättandet. Det är en sammansättning av tvätt- och sköljmedel. Dessa båda skopar han under vördnad i rätt fack och smäller igen luckan. Vridmomentet till rätt program tar sedan gärna lite tid eftersom det är hutlöst roligt att vrida. När tonen skärps i modersrösten brukar han dock göra som han blir tillsagd. Sen är det bara att trycka på "play" och sätta sig ned framför tvättmaskinen och titta på det fantastiska spektaklet. Här har jag en personlig gräns när han gärna försöker engagera hela eller delar av familjen i att sitta och glo på hur vattnet blöter ned kläderna och trumman börjar snurra.

I julas fick han en BRIOspis. Matlagningen kände han sig tydligen klar med och uppgraderade spisen till tvättmaskin. Och tvättstugan är såklart det första han utforskar när han kommer hem till någon annan. Släkten är rätt säker på att han antingen blir ingenjör eller hemmafru.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar