fredag 13 april 2012

Varde sandlåda

Fredag den 13:e och snilleblixtarna yr i den lilla hålan. Moderssamvetet fick sig en ordentlig törn för någon vecka sedan när sonen schasades ut i den kvadratmeterstora trädgården med uppmaning att leka av sig en ordentlig portion. Med sänkt huvud och plutande underläpp masade han sig ut med orden: "Jag har ingen sandlåda...". Alldeles sant och helt förfärligt.


I två år har sonen fått nöja sig med att speka i jorden under vad träd den lilla trädgården förmår inhysa. Hittills har det tyckts räcka men när han nu påpekar det är det klaaart att grabben ska ha en sandlåda!


Veckans snilleblixt bestod helt enkelt i att ta en av ikeas sänglådor i plast som stod under föräldrasängen fylld med lakan, barntäcken och en och annan filt och asa ut i trädgården. Eftersom utomhusutrymmet är begränsat måste sandlådan anpassas därefter. Detta var dessutom det snabbaste och enklaste sandlådebygget vi kunde uppbringa, särskilt med tanke på att vi inte hade några brädbitar för bygge liggandes. Så så fick det bli. Nu väntar bara lakan, barntäcken och en och annan filt på att ny förvaringsplats ska lösas pronto.


Farmor skeppades in för att hjälpa till att leta sniglar och samtidigt passa på att skövla i trädgården. Allt på en gång. Lika bra! Med farmor och en sekatör friseras trädgården i ett nafs.


Lämplig sandlådeplats valdes ut. Spadar till alla rotades fram och så kunde gropgrävandet inledas. Lillasysters bidrag var inte precis så mycket grävande däremot smakade hon ordentligt på både jord och gräs.


Det viktiga grävarbetet krävde rejäla maskiner. Tur att sådana fanns till hands.


Mitt i sandlådetillverkandet grävdes maskar feta som operasångerskor fram. Faktiskt så stora så sonen inte alls kunde hålla med om att det var maskar utan hävdade bestämt att det var sniglar.


Och innan någon visste ordet av det blev snigelmasken till en tvättmaskin ovanför den maskrosinvaderade gräsmattan. Centrifugerandet avbröts med ett tvärt moders-"OY!!! Absolut inte så! Lägg den nu försikigt i rabatten så den får kräkas och pusta ut innan den ålar hem till sig".


Gropgrävande pågår. Jorden stampades i botten innan byttan lades ner. Väl på plats höggs vattenhål i plastbacken och grusade därmed vidare funderingar på att varma sommardagar ösa ur sanden för att göra plats för en loungepool. Lika gott det.


I första skedet blev det lite snålt med sand men skam den som ger sig. Vissa måste överbevisas för att inse att saker och ting inte är klara riktigt ännu, min son är tydligen en av dessa. Sanden hämtade vi från vår lokala sandlådesanddistributör för "en femtiolapp rullebören!" (skottkärra på svenska och riktigt bra pris).


Den färdiga sandlådan nås från samtliga väderstreck och flankeras av barnafaderns första byggprojekt i snickarskolan för tre år sen. Skapelsen ramades in med gatsten (fortfarande i brist på virke) som vi tidigare grävt upp ur den trädgårdsmästardesignade miniträdgården. Alla blev nöjda och nu grävs det stora lass med grävmaskinen.
Till helgen är det trädgårdsröjardagar i kvarteret och vi bidrar med halva containeravfallet efter dagens framfart. Vissa buskar har blivit beskurna och nedklippta, andra har grävts upp med rötterna. Luftigt och härligt. Nu ska bara gräsmattan få en omgång så vi kan så nytt gräs och göra vår lilla uteplätt till vår alldeles egen oas. Vem hade anat att någon med så ogröna fingarar som jag kunde tycka att en heldag i trädgården skulle vara så himmelens mysig?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar