torsdag 12 juli 2012

Höganäs drejeri

För att få lite andrum i den hektiska småbarnsverkligheten började vi redan i vintras föra lobbyverksamhet och förankra några dagars barnpassnings hos de arma morföräldrarna. De gick med på våra önskemål och i slutet av veckan fick de utlovad leverans. Och innan någon hann ångra sig brände föräldrarna iväg med den lilla familjebilen runt knuten så soptunnan nästan välte.
Och vilket liv i lyx vi vältrat oss i under tre barnlediga dagar. Hattfest, middag framför teven alldeles för sent och sovmorgon till kl 11 på det. Vi har kunnat andas varje andetag långsamt och bara göra exakt så lite vi själva önskat. Batteriladdning deluxe.



Men vi har inte bara plattat ut bakdelen. Vi har gjort vuxensaker som Höganässhopping och mysigt strosande i lugn och ro (katastrofpromenad i gassande sol om man frågar sambon som gott tyckte vi kunde tagit bilen). Fast sittbenen har verkligen belastats de med i vår miniroad trip som bar iväg till cafémys i solsken. Stillasittande och samlat blittenblattenprat i normal samtalston tills hela tallriken var tom. När hände det senast?
På väg hem från Höganäs iittalaoutlet och Lager 157 pep vi inom Höganäs drejeri.



En underbar liten butik och keramikverkstad som drivs av den grekiske keramikern Nickos Lemonis.


Vilket handfat! Och vi som letar nytt till lilla toaletten som ska renoveras.





Massor med vacker brukskeramik trängs på de enkla furuhyllorna. Och färgerna är överhängande vitt, blått, ljusgrönt och svart.


Keramikern själv spelar grekisk musik på spotify medan han fixar och donar i sin verkstad.



Drejskiva och torkskåp i hemmasnickrat format fungerar utmärkt. Här måste keramiken torka långsamt för att man ska slippa få morgonkaffet i knät för att örat på koppen lossnar fick jag förklarat för mig.


I värmeskåpet torkar keramiken under ca ett dygn i upp till 300 grader. Den vänlige konstnären öppnade skåpet för att visa keramiken som brändes för tillfället. Fantastiska föremål.


Vi såg till att inte gå tomhänta därifrån. En finfin senapsburk (eller vad man nu vill ha den till) köpte vi med som tack-så-himmelens-så-snällt-att-ni-tagit-hand-om-våra-skräniga-ungar-under-några-dagar-present till de förmodat slutkörda morföräldrarna. Jag ångar bara att jag inte köpte en till oss också.

2 kommentarer:

  1. Vilket rasande fint tips!!! Vi ska till de trakterna mot slutet av sommaren är det tänkt. Du börjar bli som vår privata turistguide :)
    Kramar Kicki

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja gud vad praktiskt att ha en sån! Men jag ber om ursäkt igen för att jag missade rätt Gnistandatum - pinsamt! Men den är helt klart värd ett besök den med! Kramar Katarina

      Radera