tisdag 22 maj 2012

Storkalashelg


I helgen firade vi födelsedagar. Båda mina föräldrar slog till på varsin födelsedag men eftersom pappa fyllde jämnt firade vi honom lite extra storslaget enligt ett koncept inspirerat från vår fina mormors 80-årsshopping för fem år sen.


Vi skramlade ihop till en pott och informerade jubilaren om att han skulle infinna sig i centrala Kalmar under lördag fm. Där slöt hela gänget upp, barn med respektive och barnbarn. Sen vallades fadern runt i stadens gallerior och butiker för att själv välja ut sina gåvor. På IKEA fick han fatt i inte mindre än sju olika ugnsformar. 


Äldsta barnbarnet försökte inte ens dölja vad han tyckte om dagsupplägget.


Men han gav gärna en hjälpande hand hos moster Camilla och morbror Andrées dit vi åkte när vi handlat klart. Med nya traktorgrävaren var det fort gjort att vända runt jorden där Andrée precis kastat ut lite gräsfrön.  


Grillat var givet för middagen. Camilla hade nosat upp ett recept på grillat högrev som hon förkokt i ett par timmar och smetat nån rökig glaze på under grillningen. Det var så mört att det föll isär bara man höll gaffeln över tallriken. Vansinnigt fantastiskt! Recept på kalaset är utlovat inom kort på Min Goda Sida

LANGE-MANGE

Middagsvärdinnan hade tänkt sig att slippa ett fylleslag i större skala och därför skurit ned budgeten för alkoholhaltig dryck. Men hon tycktes ha glömt kalkylera på vilka gäster hon bjudit. När fadern som hela tiden höll sig utomhus stadigt höll en sinande ölburk i näven fick henne att utbrista: "Någon förser honom hela tiden med öl!!!" slank Lange-Mange tyst ut genom dörren med ytterligare ett par medköpta öl till sig och sin ölhävarkumpan...


Även Lillan hade klätt sig för party - ingen klänning som störigt hängde ned och gjorde racerkrypning näst intill omöjlig eftersom knäna då bara trasslar in sig i den. Nej, med både obevakad trappa och vidöppen altandörr valde hon ett par strumpbyxor med shorts över, en kortare tunika och en kofta.

HAMNINLOPPET, BILD TAGEN FRÅN GOTLANDSFÄRJAN

STORA OCH LILLA KRONHOLMEN, OSKARSHAMNS SKÄRGÅRD 2010

Förutom att själv ränna runt och handla sina presenter hade han önskat sig lite fina tavlor, gärna med sjö- eller naturmotiv. Jag och min syster var rörande överens om att han skulle ha sig ett gäng med med önskemålen kombinerade. Vi rotade fram våra tjusigaste bilder från fantastiskt fina Oskarshamns skärgård som vi fotat när vi åkt båt med vår far. Trots intetsägande motiv som de ovan visste pappa precis var de var tagna, alla 20 bilder. Samtidigt kunde vi bara konstatera vilken makalös tur vi haft som fått växa upp i skärgården om somrarna! 

"SLÄPP MIG!!"

Morbror Stoffe kan man alltid lita på ställer upp som lekfarbror även om sonen var lite mör i händorna när det var färdiglekt.


Alla var mycket nöjda med dagen som innehöll mycket prat om minnen, skratt och planer för ännu fler båtresor i skärgården. Men när citronmoussetårtan var nedsvald kom paltkoman på allvar. Min yngste bror hade inte varit så mätt på två år enligt egen utsago. I samma veva önskade samtliga kalasdeltagare värdparet lycka till med disken och tackade snabbt för sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar