måndag 24 december 2012

God Jul


Äntligen är det jul igen! Spänningen för en snart 4-årig pojke har varit så hög och nerverna så långt utanpå att vi nästan fruktat att tomten skulle komma tillbaka för att göra rent hus under granen. Med minst 5 sammanbrott i timmen är hela familjen lättad att julen strax är över. Men vi har inte bara suttit under granen och sett julklapparna späs på, lite annat har vi försökt hinna med för humöret och julstämningen.


Pepparkakor har bakats i omgångar. Båda barnen har sina egna idéer och bakstrategier. Men nu är allt uppätet. Till sista smulan.


Vardagsrummet har piffats med hyacinter, julrosor och mys-Ernst (både i tv- och tidningsformat. Halleluja).


Kulor både i stapel och i granen som skyddas av tomteväktaren när han inte är upptagen med en flying elbow mot nyfikna och klåfingriga julklapps-öppna-sugna barn.


EN julklapp har dock öppnats - den jag fick från jobbet - en pastakastrull. Den är undantagen den heliga julklappsregeln! Och den har redan tjänstgjort för att stävja hungriga julmarodörer. Gott det.

I övrigt är allt som det ska - inget är helt klart men...


...i kylen ligger en Moström to be och väntar på att färdigställas under julaftonsmorgonen...


...snön har pudrat ned sig från himlen så marken åter blivit vit och låter granen skänka extra mycket värme...


...alla paket färdighandlade och färdigsydda. Och nästan alla är inslagna...(God Jul Ida, står det på detta)...


...alla julklappar som fick plats i supersizekassarna är packade och redo att skeppas iväg på släden mot Bjärred, ackompanjerat av dottern som tillsammans med sin julesjungande bror stått för hela decembermusicerandet eftersom vi slarvat bort julskivorna...


...och i kylen står sambons egenomtalat magiska Jansson på avsvalning. Nu väntar vi bara på julaftons morgon när vi äntligen ska slita upp det första paketet. Bara nu ingen rycks med och sliter upp alla de andra också. Sonen har redan planerat att vara öppningshjälp till sina äldre kusiner...


God Jul!

fredag 21 december 2012

Julgranarna

Granarna är inne och vi har njutit av dem i en vecka redan. Vi gillar när det luktar gran i hela vardagsrummet och vill kunna glädjas åt granprakten långt innan julafton för när julafton är över börjar man mobilisera för nyår. Och då är det hemskt synd om granen ska behöva komma i kläm och bara önskas bort innan den ens kommit in. Lite så.
 

Den kvällen vi tog in dem skyndade sonen sig att dra på arbetshandskarna för att själv bära upp sin gran.


Sen skruvades den fast i julgransfoten, centrerades på gamlamormor Annas fina julgransmatta och vattnades upp till ytspänning.


Sen hjälptes vi åt att klä den. Röda pumlor, pärlgirlang och en spira i toppen. Och så Ekorr'n satt i granen som en sorts krona på verket. Tillika paketvakt. För redan dagen efter granen ställts dit hade tomten varit där och lagt några julklappar under den.



Efter barnens gran klätts klart gjordes familjegranen i ordning också. I år är den pyntad i silvergrått och ikeas pepparkakor som både är billiga och har färdiga hål för upphängning.


Och under den står den fina släden vi fick under julgranshuggeriet. Så väldigt väldigt juligt och fint. Och lockande. Sonen gråter en skvätt varje kväll för att han inte får öppna en endaste liten (eller helst stor) julklapp förrän julafton...stämningsfullt och sorgligt. Allt på en gång.

torsdag 13 december 2012

Julpyntat

Idag har vi lussat på dagis x 2. Vi har sockerbakat, vandrat hand i hand till pepparkakeland och tipptappat. Och efter all finstämning hamnade två små syskon i handgemäng över några clementinklyftor. Inga fina foton från morgonen finns eftersom man inte fick lov att råka fota fler barn än sitt eget i år. Men lilla dottern var lucia med ljuskronan runt halsen och stort besvär med strumpbyxorna medan sonen var tomtenisse med ett tärnljus uppstoppat i tomteluvan.
 
 
Hemma pyntar vi och njuter av uppladdningen inför jul med tända ljus inne och gnistrande snö ute.
 

 
Födelsedagsblommorna är som finast just nu. Utslagna och drottninglika.
 

Den lilla granen står alltjämt framme. Den stora granen släpar vi in ikväll när barn och sambo kommit hem. Sen ska pyntandet gå i taket.

 
På väggen hänger renen som tydligen är en dovhjort. Sambon tycker den är snudd på spöklikt läskig och har talat om för mig att den ska ner så fort julen är över. Han tycks inte veta att den passar att ha uppe hela vintern. Minst.
 

Och på bordet behöver en del tillägg göras. Som nya ljus och en nötknäckare. Som det är nu letar sonen efter nötter med en springa i som han kan dela för hand. Och när det inte går ber han mig hjälpa till. Bäst jag sticker ut en sväng allra genast så händer och förhoppningar om en fröjdefull jul kan räddas!

söndag 9 december 2012

Granen...

 
...står snart grön och grann i stugan, i köket vispas äggtoddy till frugan. Barnen leker medan de sjunger och ute yr hela vintern runt.
Nästan så i alla fall. Idag packade vi in oss i skeppet och styrde kosan rakt in i den djupaste skånska djungeln för att fixa oss en julgran. Farmor och Sven tog täten.
 
 
För att ingen skulle rasa ihop innan vi ens fått korn på en tjusig gran började vi med att grunda med varsin korv. Det var så kallt ute så man hann inte ens bränna sig på korven trots att den togs direkt från grillen. Därefter hann vi kolla in den mysiga lilla tomtestugan som låg precis bakom en gran innan det verkliga arbetet tog vid.
 




En rejäl skogshuggarsåg valdes ut för att snabbt kunna fälla en kvickt påkommen ögonsten.

 
Inget annat än att sonen skulle få såga ned sin egen julgran var tänkbart. Så han satte iväg för att hämta sig en bra såg och var så spänd av förväntan att han faktiskt lyssnade till sin ängsliga moders uppfordran att bära den med taggarna bort från kroppen.
 

Lillasyster spanade granar medan far och son fällde den finaste granen i skogen. Den som sonen kommer att basa över.

 
Sen skulle vi ju ha en lite mer för familjen tänkte vi. Den fick de också hjälpas åt såga till medan lillasyster ackompanjerade med att slänga runt pudersnö i omgivningarna. Det behövdes väl för stämningen eftersom det var uppehåll just då.
 

Barnens snälla farmor agerade tålmodigt assistanskår och höll ordning på torpet så ingen skulle behöva få en julgran i huvudet.



När man väl kommit så långt gällde det att visa att man var karl för sin gran genom att släpa den i terrängen fram till själva nätintrasslandet inför hemtransport.
 
 Även där tog sonen på sig en central roll genom att först häva in sin gran i tunnan för att kuta runt och ta emot den när den kom ut i andra änden. Sedan fick Sven hjälpa till att lasta in de andra granarna under ledning av den lille grovarbetaren.
 

Med alla moment avklarade och med en del pepparkakor och julmust innan för skjortan var vi redo att åka hem och julmysa igen. Granarna får inte komma in riktigt ännu, inte förrän en del moment som platsröjning, värmetillvänjning och lucia tagit plats. Under tiden fortsätter vi förbereda inför jul med allt vad julamys vi mäktar med. Och så skickar vi kramar och tack till farmor och Sven som tog med oss på en härlig familjeupplevelse i granskogen.


På parkeringen fick barnen en sista fantastiskt fin överraskning. Svens gamla välbevarade och lätt renoverade kälke som han asats runt på som liten illbatting. Så otroligt julig och ljuvlig i all sin enkelhet. Tack så mycket!