lördag 30 juni 2012

Soffpiraten och trädgårdsterroristerna


Den lilla dottern lät sig kläs i en bandana piratstyle. Inget krångel, på med den bara.


Sen piratade hon hej vilt i soffan.



Födelsedagsballongen jagades över armstödet på soffan.


Och när den tappat intressevärde ägnade hon sig istället åt att skapa lite piratmusik. Det finns tydligen alldeles för lite sådan.


Samtidigt utanför fönstret sköt sonen upp med nya vattenbazookan.


Krig stod nämligen på tapeten och krig tar man minsann inte lätt på. Vare sig det gäller i världssammanhang eller på trädgårdsnivå.

Fadern - motståndaren - låg pyrt på det. Antagligen inte helt oförtjänt.


De båda sammandrabbande hamnade plötsligt i handgemäng över vapnet.





Och närstriden blev smutsigt ful mellan varven.


Fadern rykte åt sig pickan med ett rått skratt.


Därefter visste fegheten inga gränser.


Sonen tvingades lägga benen på ryggen och ta till flykten.


Men nederlaget var redan ett faktum.


Hemslöjd

I flera dagar har här varit systuga både nu och då. Med en liten dotter som snor som en fis i påse runt fötterna på en, och en son utan avstängningsknapp är det svårt att få något gjort dagtid. Så förutom att sy har jag spottat, svurit och sprättat en hel del. 


Tyg införskaffades på Stoff och Stil i Malmö. Detta med blå botten och djur på är ett stretschigt jerseytyg. Det orange är ett muddtyg.


Vitsen var såklart inte att det skulle se ut som en pyjamaströja. Jag tänker strunta i det och låta det vara en vanlig varje-dag-tröja till sonen.


Dotten fick en klänning i finräfflat manchestertyg i ett finfint mönster som gör mig grön av avund. Den ser väldigt enkel ut. Precis tvärtemot mönsterbeskrivningen kan jag säga. Jag förstod att jag skulle nåla upp och klippa ut mönsterdelarna. Därefter kände jag mig nödgad att slänga de obegripliga instruktionerna och freestyla för glatta livet. Den blev klar men inte mer.


Dottern är obeskrivligt glad för sitt nyuppsydda plagg...


...så glad att hon firade med en saltomortal utför soffan. Unge!

ÄRA VARE GUD I HÖJDEN - DESSA HAR JAG GJORT I (HEM-)SLÖJDEN

Båda barnen i sina exklusiva uppsydda plagg. Sambon säger att med tanke på vad jag har i timpenning och hur många timmar jag lagt på spottandet, svärandet och sprättandet är de värda ett par tusen styck. Då skulle han bara veta vad det kostar att köpa en tygremsa i affären ovanpå det!

söndag 24 juni 2012

Midsommarfirandet

Vilken midsommar vi hade. Regn hela dagen, segt att göra sig i ordning och alldeles för mycket you tubande på grävmaskiner. Och ändå kom dagen att bli full med härliga minnen som vi kommer bära med oss länge länge. Vi bjöds en midsommar som innehöll allt, fantastisk mat (med ett nytt fruktigt italienskt vin), sol, kubbspel, ofrivilligt bad, lek och stoj och massor med prat och skratt. Vi gav oss iväg midsommarklädda med midsommarpresent i ena näven och midsommarnubbar i andra.
Med rasande övertrötta barn klev vi över tröskeln för att påbörja kalasandet.


Vi fick sillbord, hemmagjord flädersnaps (som t o m en icke-snapsare som jag uppskattade), jordgubbar i drivor och härligt umgänge i storfamilj.


Barnen hängde över soffkanten och väntade och längtade efter annat väder än regn, regn och regn. Denna gången hade dottern åtminstone den goda smaken att låta bli att plocka de fantastiska blommorna som växte i näshöjd på henne. Puh!


Men väntan blev inte långvarig. Efter kl 17 sprack himlen upp och fäder och barn kunde äntligen rusa ut i poolen.


Sonen som inte gärna spontant gör bomben (vattenpölar undantaget) satt på poolkanten och var en smula oaktsam för rätt som det var tumlade han runt en halvmeter under ytan och fick halas upp i nackaskinnet. Som tur var lät han sig inte skrämmas utan hoppade självmant i och badade med sin far en stund till.


Dottern som vi är vana att se (och höra) henne.


Den lilla är minsann ingen badkruka utan snarare av den sort man måste hålla i tejpflärpen på blöjan för att undvika att hon på egen hand tar sig ett lockande svalkande dopp.


Solen värmde skönt på kvällen så blus och shorts räckte långt.


Midsommarfötter med midsommarspretande tår som håller i sig hårt i trädäcket.



Iklädd nya damhatten tog sig dottern en svängom runt den fina midsommarstången.


Den dansante fadern förde både dotter och Staropramen med van hand. Midsommarmustaschen var framrakad specifikt för högtiden.


Den lille sonens allra bästa kompis hade med sig grävmaskiner som det genast blev konkurrens om. Med maskinerna som både kunde hacka och gräva kunde de båda hjälpa faster Jenny att vända runt jorden i rabatten och lufta lavendelrötterna.




Klockan 22 var himlen sådär ljuvligt solnedgångsrosa. Kubbspelandet avrundades och barnen gick och lade sig. Vuxenlaget bänkade sig på trädäcket och njöt av väder, sällskap, öppen bar och snacks. Och när vi inte trodde att det kunde bli bättre kom svågern ut med nygjorda tuna sandwiches med miracle whip. Det var precis lika fantastiskt som det låter. Och inte nog med det... 


...överallt man såg påmindes man om att sommaren faktiskt bara har börjat.

fredag 22 juni 2012

Glad Midsommar!






Glad midsommar till alla. Här firar vi som sig bör med dagisgjord midsommarkrans, chokladsmutsiga ansikten och ösregn. Om en liten stund åker vi till svägerskefamiljen i Bjärred för att svulla i oss jordgubbar, hemmagjord flädersnaps och massor med annat gott. Och skulle vi inte orka köra hem ikväll kanske vi till och med sover över. Sonen hoppas på det, för Elliot kommer vara där. "Hhhhh! Elliot?! Min bästa kompis!!".

torsdag 21 juni 2012

Tillslag




Jodå, nog var det hushållsdags för ett par oljelampor. Och så vansinnigt fina de är. Jag har alltid trott att oljelampor är förenliga med direkt livsfara men de visade sig inte vara mer svårhanterliga än värmeljus. Skönt. Nu lyser de upp våra kvällsmåltider så vi för en liten liten stund kan låtsas glömma att merparten av lillasysters portion ligger på trädäcket - förutom såsen då, för den kramar hon runt i sin knutna näve, eller att storebror i ett flyktförsök närmast ligger under bordet och tackar för maten efter två tuggor och att hela måltidssituationen urartar i en kakafoni av högljudda familjeröster. Och , då är åtminstone lyktorna snygga att glo på!

Färdigkalasat

Nu är det tack och lov färdigkalajsat för lilla damen. Och hon ska vara nöjd. Massor med gäster, mat, lekar och fina presenter blev slutresultatet.


Heliumballonger som sig bör för en liten ettåring i sitt allra bästa år! Vi köpte en heliumbehållare och ballonger på teknikmagasinet. Föga förvånande en fantastiskt lätt behållare att släpa hem...


Pastasallad med kyckling direkt från grillen. Och massor med gott - ugnsfrästa morötter, salladsost och avocado till exempel.


Kakfat i melamin från Lagerhaus med klassiska negerbollar (jag vet att det är fullständigt politiskt oacceptabelt men det står så i barndomsreceptet), rosa rutor och älgalortar. I toppen en Pandurofågel (efter inspiration från Pastill både här och där) och ett T som i födelsedagskalasgrisen.


Färsk frukt är både snyggt och gott. Men mest snyggt visade det sig.


Partyklädda gästen Nora.


Giriga godisfiskare.


Flera mammor och pappor var med.


De minsta kalasdeltagarna åt russin från golvet. Färskfiskade från fiskdammen.


Och efter "irländsk julafton" satte vi Näsan på Clownen (istället för svansen på grisen). Tio kronor på Tiger för en Clownposter och 18 näsor. Mer lek åt folket!