söndag 29 april 2012

Fiskdoktor, styrkemätningar och kanonkulan

Herregud vilken helg vi haft. Intensiv och rolig. I fredags hivade vi in barnen hos farmor för att gå på grannens disputationsfest och fick där i ett späx se snabbversionen av hur han förvandlats från forskargrannen till Doktor Fisk. En fantastisk fest som å det grövsta påminde om att vi nu för tiden är småbarnsföräldrar och inte tonåringar. Men efter en del muttrande och tjuvsovande under lördagen kom vi i form för resten av helgen.


Vi var hembjudna till svägerskefamiljen som hade fått vårkänslor. Utslagna blommor i trädgården, biffar på grillen och 14 grader i poolen. Poolen fegade vi för men maten och sällskapet var fantastiskt. Efter en långtida och omotiverat avig inställning till sin farbror accepterade dottern honom äntligen som en familjemedlem och lät honom busa med henne.


I övrigt såg det rätt mycket ut så här. Vuxna män som med händerna i byxfickan psykar varandra under styrkemätningar och tvättbrädejämförelser (än har de en del att jobba på). Allt framför den yngre generationen i soffan...


...som såklart rycks med i armhävningar med klapp, situps och skrotlyft. Här har han själv bidragit med ett styrkemoment som han faktiskt vann över både sin far och sin morbror. Jag har räknat lite på fingrarna att om cirka 7 år är alltså sonen med och bröstar upp sig. Flickorna i familjen vet tacksamt nog att uppskatta ett lite godis och ett lugnt samtal i soffan.

VILA KAN MAN GÖRA I GRAVEN

Alla flickor utom denna. Tillsammans med kompisen Clara tog de idag med sina mödrar till Pilängsbadet i Lomma för ett par längder i bassängen.


Att förväntningarna var höga från flickornas håll gick inte att ta miste på. Clara är babysimmare och vattenvan, hon har t o m gjort "dyket". Tyras vattenerfarenheter går via nappflaska och vid tvagarsituationer ha fullt sjå med att stänka ned sin gastande bror i badkaret. Ganska bra hand med vatten alltså men badhuspremiär för hennes del.


I första halvlek värmde flickorna upp med att känna lite på temperaturen i vattnet och titta på takfläktarna. I matpausen blev dottern varm i kläderna och tyckte plötsligt att hon var toppenfenomenal på att äta gröt själv. Sådär tyckte hennes mor men lät henne hållas eftersom hon var naken i en simhall.


Sen bröt vattenodjuret och tröttheten igenom och hon gick fullständigt bananas i bassängen. Hon skulle absolut verkligen inte sitta ner och njuta av 34-gradigt vatten och härligt sällskap. Hon skulle stå upp och känna på halkskyddet, gå längs kanten och titta på andra fast hon inte alls behärskade det (sen när är det ett problem?) och simma som om det var OS-uttagningar. Innan vi gick hem hade hon kastat sig utför vattenfallet, gjort kanonkulan från flytplattan och fått så många kallsupar att det nu råder lågvatten på Pilängsbadet.

GRUPPFOTO

Och medan badhusveteranen Clara njöt av sitt badande med sin mamma tvingades jag i det närmsta bli svettig för att hinna ikapp badhusrookien som sprattlade med både armar och ben medan hon lät "la-la-la-la-la-la" när hon kom forsande genom vattnet. Högt badtempo till trots var det himla mysigt och på stående fot fattades beslut om att göra om det snart igen. Och det bästa av allt var att båda barnen var helt slutkörda och somnade i bilen utan ett pip till protest.


Nya kläder

GUILTY!

När familjens lillasyster hårdnackat snor modemet kan hon säkert som Amen-i-kyrkan räkna med en blåsning från storebror. "Aja baja Tyra! Den är mammas! Nu blir jag lite arg!" Sekunden senare kan han själv stå och jonglera med det och då fullständigt glömt bort vems det är och vad det uteslutande ska användas till...men nu ska det varken handla om modem eller korpar utan om fina kläder.


De små liven har fått lite nya plagg. För att fota de nya tröjorna på samma bild balanserade jag upp rangliga lillasyster bredvid (medelst ballerinakakor) lördagsmysande storebror. Jag var lite orolig att den lilla skulle åka i golvet.


Hon föll förvisso. Men åt rätt håll.


Och kläderna då? Goda vännen Anna har en bekant som syr snyggt och välsytt i tyger av bra kvalitet och till rimliga priser. Till en början sydde hon till de egna barnbarnen, sen till Annas barn och lite för skojs skull. Nu har det blivit sådan rotation på skapandet att det bildas högar och därför har hon valt att sälja av en del.
Sonen har fått en jättesöt t-shirt med flodhästar. Vi får se hur länge den är vit. Jag gläds åt att den åtminstone var fin vid första användandet.


Lillasyster fick en långärmad tröja i matchande färger med får och blommor på som hon ser ut att vara nöjd med.


Dessutom fick hon en kortärmad klänning/tunika i mörkbrunt med vita moln och rosa muddar i ärmar och hals. Det är så himla bra med klänningar som blir till tunikor och t-shirtar efter hand. Jag räknar kallt med att denna kan användas i minst två år till.


Nu ska hon bara sättas i hårdträning så hon lär sig gå innan värmen kommer. Hon måste ju inte skita ned eller slita med knäna på en så fin klänning kan man tycka. Tyvärr har hon rätt risig gåteknik så jag ska antagligen vara glad om klänningen håller över sommaren! Då får jag istället vara nöjd med att se de fina molnen högst upp på toppen av var unge. De fick nämligen varsin mössa i samma tyg.


Och så fick de varsin ugglemössa på mörkgrön bakgrund.
Och nu har jag hört att mer är på gång med härliga turkosa tyger i kombination med elefanter. Jag känner mig nödgad att ringa försäkringskassan det första jag gör i morgon bitti och be dem höja antingen föräldrapenningen eller barnbidraget så jag har råd med många beställningar!


fredag 27 april 2012

Mitt-i-veckan-helg

Vilken härlig mitt-i-veckan-helg vi precis har haft. Min snälla syster bestämde sig för att "semestra" hos oss ett par dagar och gjorde vår vardag till helg och fest. Eller nåja, hon har inte precis haft närkontakt med spisen men hon har sett till så vi kommit ut på äventyr och tvingat mig att stajla mitt allra värsta i köket. Vi har picknickat, träffat kusin Sofie, bakat världens kanske godaste päronpaj, gått på Alfons-Åberg-fyller-40-år-utställning, grillat, dansat i trädgården, tittat på Dumbo för många gånger, lekt, läst, gosat och framför allt - fått nybakade frallor till frukost.


När mostern sladdade in framför radhuset, med packning för minst ett halvår i bagaget, sken solen. Det ansåg hon behövde utnyttjas pronto då hon hört på bilradion att det kunde bli regn samma eftermiddag. Så vi packade ungar, picknickfilt och godsaker för att skjuta vagnen mot sonens absoluta favoritpicknickställe - "Stora Möllan" mitt i byn. Han har rätt. Det är alltid supermysigt att picknicka där och dessutom fick vi både sol och lä.


Sonen fick en picknickkorg av sin moster när han fyllde år. I den packade vi det nödvändigaste (den rosa plastservisen, en liten duk, salamimackor och två flaskor nyponsoppa) och stack inom stenugnsbageriet för köpa med kardemummasnäckor. Sen kalasade vi i all hast eftersom en åkgräsklippare körde förbi och stal fokus. För vem vill sitta kvar och njuta i solen när man kan gå i blåsten över fotbollsplanen och titta på en traktor?


Alfons fyller visst jämnt i år. Det ville vi hjälpa till att fira. Sonen började med att knuffa 40-åringen innan han gick in. Det var en väldigt fin och för vårt sällskap alldeles lagom utställning. I ett rum på Kulturen i Lund har de byggt upp Alfons helikopter, sovrummet med den läskiga garderoben (utan verktygslåda dock som den uppmärksamme lade märke till) en koja, vardagsrummet, farmors hus och faster Fiffis garderob där man kunde klä ut sig. Vi provade på lite av varje.


I pysselhörnan som finns uppställd kunde man rita nåt fint. Sixten slog såklart till på en helikopter som snurrar runt runt runt. Hans syster som hellre äter kritor än ritar med dem struntade i pysselhörnan och kröp istället iväg till en dagisgrupp som fick en Alfonssaga uppläst för sig. Där slog hon sig ner i främre raden mellan två barn och satt med och lyssnade en stund.

TVÅ MILLOR

I faster Fiffis garderob kunde man prova allas kläder. Moster Camilla tog på sig Alfons partyhatt medan Tyra klädde ut sig till Alfons kompis Milla. Sixten råkade smäcka gummibandet på sin hatt mot hakan och blev så ledsen att han blev trött...


...så han gick och lade sig i Alfons säng. Lillasyster var raskt där och gav en godnattkram. När sonen vaknade igen upptäckte han hur skitigt täcket var: "Det är jäldigt smutsigt mamma!".


"Jag måste tvätta det i tvättmaskinen!!"


Som avslutning på 40-årsfirandet hann vi med en saga. Den om helikoptern såklart.


Efter utställningar i stan och grillat till middag åt vi päronpaj och glass till efterrätt. Sonen lämnade sin tallrik knappt rörd för att leka lite men kom tillbaka efter en stund och undrade var hans glass tagit vägen. "Har du tagit min glass pappa?" undrade han medan han betraktade sin far. -Nej det har jag inte" svarade pappan lugnt. Då spände sonen blicken i pajfrossarpappan: "HAR DU TAGIT MIN GLASS PAPPA?". Det uppmärksamma barnet hade noterat att pappan satt med två tallrikar. Synnerligen suspekt! Nu blev han faktiskt oskyldigt anklakad för glasstölden. Det var nämligen jag som hade ätit upp den.


Och i morse bakade vi mammas snabba frallor till frukost. Gott, billigt och, enligt receptet, snabbt. En timme från man plockar ut bunken ur skåpet tills man lassar in första tuggan med ost och marmelad på. Men det gäller nog bara om man inte bakar med en treårig stjälpreda som mest "smakar en liten liten smula" eller plöstligt börja ösa med handen i mjölet: "Vad gör grävmaskinen mamma?!". Jag tyckte nämligen jag hade att göra fram till lunch innan jag fått ordning på det vitpudrade köket.  


Men goda är de verkligen. Och till sambons lycka är nu frysen fylld.

tisdag 24 april 2012

Temapark och trädgårdssnyggt

I söndags packade familjen ihop sig och styrde mot Malmö och goda vänner som behövde en stor altan. Vi kunde bidra med en snickare och lite trallskruv - gott nog tyckte de. Precis som Rom, enligt sägnen, inte brygdes på en dag görs inte heller altaner under ett så pressat schema. Det innebär att vi ska dit igen och det behövs. Inte så mycket för altanbyggets skull som för att få umgås med några av sina bästa vänner. Mammorna och barnen får en massa härlig tid att prata, leka och fika.
Denna gången, medan karlgörat pågick i leran, dängde vi ned ungarna i vagnarna och begav oss till den spännande Afrikaparken med plastdjungeldjur i naturlig storlek.

BILD: MALMOTOWN.COM

Helt gratis, stillsamt promenerande och väldigt spännande för barnen men vem hade trott att vinbärssnäckor skulle vara det vanligast förekommande djuret i djungeln?

BILD: ALIZES ROSETTLÅDA

Efter grundliga snigelstudier och lite grävande med nya grävmaskinen i snabelmynningen på mamma elefant åt vi pannkakor, drack kaffe och avhandlade några av livets allra viktigaste ämnen. Som det här med trädgård och trädgårdsskötsel. Vi fick en fin uppvuxen trädgård när vi flyttade till hus. Malmövännerna får börja från scratch med sin. Snart har de en fin altan, då har de bara resten kvar. Inkännande som jag är är det klart jag förstår att det känns lite jäktat att få ihop allt innan sommaren så man kan njuta maximalt i sin trädgård så jag gav henne mitt allra bästa kom-igång-tips. Köp ett par superträdgårdsarbetarbyxor!


Med ett par rosa från Garden Girl är jag säker på att vilket trädgårdsarbete som helst går i ett huj. Det fina med dessa är att en del av inköpspriset, som förvisso inte är gratis (729 kr) går till rosa bandet.


BILDER: GARDENHOME.SE

Många fickor och finesser på både byxor (hängselmodell, hellånga, knickers eller shorts finns) och shortskjol. Vad skulle rimligen kunna gå fel i planteringarna?! Gröna fingrar på köpet har jag hört. Jag tror jag behöver ett par-tre stycken!

BILD: ANTIKHANDLARNA.COM

Eh voila!

måndag 23 april 2012

Stjälpsamma barn



Det är underbaaart när barnen vill hjälpa till. Eller när de tar saken i egna händer och plötsligt bara hjälper. Eller på vuxenspråk - stjälper. Idag har jag fått stjälp av båda två. Den lilla donnan, som på bilderna ser så där härligt oskyldig ut som man påstår att barn är, hon slog på stora trumman redan kl 01:00 natten som gick och gjorde så vi var uppe i två och en halv timme bara hon och jag. Vi åt kycklingpaj och päron och tittade på kanal 5 som kanske inte precis sände barnprogram vid mitt i natten men det sket jag i. Jag var trött och lite sur för att jag inte fick sova. När hon sen somnat om på min blodtillförselstrypta högerarm sov hon såklart tills jag var tvungen att väcka henne kl 8:30 för att jäkta iväg till dagis.

Och som om inte allt vore nog verkar hon vara lika bra som sin storebror på att "fixa lite" med datorinställningar. Innan vi lade oss för att sova bort så mycket som möjligt av dagen i nån sorts återhämtningsförsök knappade hon storleende lite med alla fingrar på tangentbordet och vips så är hela bilden så liten så man får sitta med kikare för att överhuvud taget kunna utläsa någonting. Trist läge när man är så oteknisk som bloggmamma att man inte ens kan fixa tillbaka ordning och reda.

Och storebror då? Han är såklart inte ett dugg sämre. Bara idag har han slarvat bort sin nyaste grävmaskin på dagis, åkt barfota hem i vagnen och danskskallat sin syster. Och när jag lätt stressad flängde runt med dammsugaren samtidigt som jag skulle diska upp efter maten och hålla koll på bråkande barn kom jag på att jag dessutom behövde putsa fönstren eftersom vi får finbesök imorgon. Barnens moster Camilla slösar tacksamt nog bort ett par värdefulla semesterdagar på oss. Jag vet egentligen inte varför jag då prioriterar fönstren och inte spisen. Hursomhelst så när fönstertvättararsenalen kom fram avbröt sonen alla bråk med sin syster och hämtade sig en tvättsvamp (som han tydligen vet var vi förvarar) för att hjälpa till. Och det gjorde hen. Han blaskade fönster med sån iver att jag nu misstänker att vi behöver byta syllarna i morgon bitti...

lördag 21 april 2012

Lördagsmys



Idag är det myslördag hela dagen i det lilla radhuset på landet. Pappan är på svensexa med en planerad budget för lika delar aktiviteter/mat som öl men kommer förhoppningsvis ihåg att han imorgon är småbarnspappa som ska hjälpa goda vänner att bygga trädäck. Men trots att vi är svensexeänkefamilj i ösregn är det inte ett dugg synd om oss. Vi har bullat upp och är beredda med leksaker, spel och många inplanerade eftermiddagsvilor (in my dreams!).


Lillasyster har satt standarden och tyckte vi skulle ha PAAAARTY från start. Vi andra hade egentligen önskat oss lite lugn och ro till pannkaksfrukosten.


Storebror gjorde biffar för ett par dagar sedan som vi får koka potatis och broccoli till när vi inte orkar försöka eftermiddagsvila längre.


Efter middagen ska vi äta upp det som inte blev uppsmakat av bananmuffinsen. "Får jag smaka bara en liiiten liiiiiiten smula mamma?".


Och det som inte fikades upp av dessa igår när vi hade grannfamiljen på besök, ska slukas idag. Deras 5-åring var absolut inte mätt när hennes mamma tyckte att hon ätit nog.

BILD FRÅN IGÅR KVÄLL NÄR SONEN SPELADE FOTBOLL MED "NORAS PAPPA"

Slutar det bara regna går vi kanske ut och sparkar lite boll på varandra.


I annat fall tittar vi på TV. För två veckor sedan var det Djungelboken som gällde. Förra veckan ville vi inte höra talas om något annat än Pettson och Findus. Idag har vi upptäckt Dumbo och tittar just nu på det för fjärde gången sen vi steg upp. Skönt att barnen inte är enformiga!

Vi måste såklart köpa lite lördagsgodis under dagen. Sen önskar jag bara att sonen slutar hälla fruktmos på vardagsrumsmattan och kan tänka sig att dela med sig av sina leksaker under lugna former och att dottern slutar leka med sina uppkastningar på soffan, genast släpper mitt ömma hår och lägger av med hundvisselpipsskriket. Sen kommer vi ha världsklassmys!

onsdag 18 april 2012

Samarbetsövningar


Sonen blir själaglad för varje ny (eller gammal) grävmaskin som hamnar i hans ägo. Den gula han fick i påskpresent är högt älskad men aningens svårmanövrerad. Pga sin utformning vill den gärna slå runt och dra sonen med sig. Pappan ville råda bot på sonens grävarfrustration och packade därför lillasyster i det alltmer åtstramande babyskyddet och rattade iväg mot grävskopeaffären.


Ett otal "WOW!" och lite hopskruvande senare grävdes det för glatta livet i rabatten. Sandlådan var inget alternativ, för vilken riktig grävmaskin gräver sand? På storbygget vid dagis och på you tube har sonen med egna ögon sett att det är stora stenblock eller jord som gäller. Vi råkar ha jord i rabatten.


Lillasystern som också älskar att vara ute och smaka på verkligheten var stromförtjust över att få delta och faktiskt få lov att sitta på traktorn. Tutan var ett extra festligt inslag.

"BLIR DU KLAR NÅN GÅNG GRÄVARN?"

Plötsligt hände det. De båda barnen blev lekkamrater. Storebror tillät sin syster att delta i leken. Begränsat och lite i utkanten men ändå. Inomhus vill han helst att hon är på det våningsplan han inte är alternativt att hon flyttar hem till någon annan.


Men när släpet var att betrakta som "sullt" fick traktorchauffören kicken. Det kräver tydligen sin karl att iklädd butchig dubbelhaka köra fram traktorn en decimeter, kliva av, lossa släpet och råka hälla merparten av lasten utanför sandlådan.


Den lilla var tämligen oberörd av det omedelbara avskedandet och bara glad att hon får vara med den stund hon får. I övrigt bör hon lätta på sin skepsis när hon betraktar sin far och faktiskt jobba för ett gott samarbete med densamme för med ett par tvära kast i veckan har beslut fattats om skiftbyte för föräldrarna. Modern ska agera familjeförsörjare medan fadern ska gå hemma och slappa och knappt lyfta ett finger på sin pappaledighet. I två månader. Och som om inte allt vore nog ska han statuera exempel genom löfte om att middagen ska stå på bordet varje kväll. Jo jag tackar jag!

tisdag 17 april 2012

Bonusrosa

Bonusvecka i färgutmaningen. Rosa på programmet. Rosa som små fluffiga moln, grisar och nästan alla småtjejers favoritfärg. Några stora tjejers också. Jag vet inte precis om det är min favoritfärg men jag gillar absolut rosa. Mycket. Och hemma tycks man ha mer av alla färger än man tror, rosa inkluderat.
 

Sylådan från Panduro Hobby har jag haft jättelänge vid det här laget och skulle verkligen behöva byta ut den. Inte pga färgen utan för att den innehåller ett enda fack. I det facket ligger det 12 trådrullar, 20 knappar, sax, 30 cm svart kardborreband och nåt nätaktigt band som jag någongång tyckt vara värt att spara och som samtliga sytrådsändar ständigt trasslar in sig i. Dessutom rymmer den lite ofärdigt julpyssel som jag haft för avsikt att färdigställa inför 3 jular nu. Kanske i år?


Vattensprutan till stryktvätten. Denna är sonen självutnämnd kapten för och banar väg släpandes på en pall så fort han får nys om att strykbrädan är på väg att tas i bruk.


Dotterns skrivbok är rosa (och sonens är vit). I den försöker jag hinna med och skriva ned utvecklingssteg och hennes småbarnsvardag.


Här ligger halvtomma till tomma godispåsar och dräller både nu och då. Just nu har vi en tom.


Bordstablett och haklapp. Haklappen köpte jag sedan dottern hystat en mössa i samma mönster överbord när hon åkte vagn på ikea. Vi fick inte tillbaka den till min stora mössfetischbesvikelse.


En tygtavla i dotterns rum.


Vägglampor i sonens rum som gjorde att sambon höll på att sätta morgonkaffet i vrångstrupen och gav honom sömnsvårigheter i en vecka. "Rosa?! I hans rum?! Han ska inte ha en handväska också?". Hmpf. Jag gillar dem. Sonen med. Och numera har han en handväska också, i lack. En rosa!


Barnen har varsin mörkrosa plaststol i sina rum. Detta är dotterns och innan hon fattar att hon ska sova i sitt rum och gärna hålla sig därinne så ofta och länge som möjligt och därmed själv bestämma över sin stol, har jag valt att ställa hennes julklappsbok på den.


En gammal och fullständigt värdelös skruvdragare från ikea. Numera tillhör den vår verktygsnördige son som så fort tillfälle ges försöker byta den mot sin fars något bättre boschmaskin. "Snäääälla pappaaaa...jag får låna din om du får låna min?!!".


Och oftast inte men ibland är lilla donnan ganska rosa.